persoonlijk

Persoonlijk: Blogposts lezen van andere bloggers, doe jij dat eigenlijk nog?

Misschien een gekke vraag die ik in mijn titel stel, maar toen ik vandaag bezig was met mijn artikelen schrijven voor mijn blog spookte deze vraag door mijn hoofd. Ik zat  nog even te bedenken hoe ik in mijn travelsuitcase periode was (Dit was mijn eerste blog in 2013) met het reageren en lezen bij andere bloggers en toen kwam ik tot deze vraag. Natuurlijk schrijf ik vandaag mijn visie erop en waarom ik dat wel of niet anders zou willen doen.


Bloggers, ze zijn er in allerlei maten, soorten, onderwerpen en vormen. Wat ik juist zo leuk vind is dat, ongeacht de vele zelfde content, iedereen zijn eigen manieren heeft ontwikkeld en daardoor uniek is in zijn eigen blog. Toen ik in 2013 begon met bloggen schreef ik 2 artikelen per dag, 7 dagen per week en leefde ik op een gegeven moment alleen maar achter mijn computer. Naast zelf schrijven was ik ook veel bij andere blogs te vinden en las ik heel veel artikelen op een dag. Ik vond ook alles leuk om te lezen en vooral ook om te kijken hoe mijn mede bloggers dachten over bepaalde producten of wat ze hadden meegemaakt.

Nu is er, zoals vele mede bloggers al hebben geschreven, veel veranderd in blogland. Ik ben er zelf even een tijdje tussenuit geweest voor ik met Atenga.nl online kwam en daarin merkte ik het ook. Hoewel voor mijn gevoel er meer bloggers bij zijn gekomen, komen bloggers wel minder bij elkaar op bezoek. Ook ik ben hier schuldig aan kan ik eerlijk bekennen. Voor mij heeft het deels te maken dat ik niet meer leef achter de pc en mijn blog niet mijn eerste prioriteit meer heeft. Mijn werk slurpt mij soms zo erg op dat ik de energie die ik dan nog heb graag besteed aan andere dingen waarvan ik ook gelukkig word.

Toch lees ik op een dag best nog wel wat content van andere bloggers. Mijn grootste bron waar ik deze artikelen vind is via Twitter en Facebook. Een enkele keer bekijk ik mijn bloglovin feed. Zo volg ik een aantal bloggers al een aantal jaren en vind ik sommige mensen achter het blog ook echt interessant dat ik toch af en toe nog wel eens even op hun blog kijk. Wat bij mij vooral is veranderd is dat ik bijna niet meer reageer op artikelen. Ik lees het, geniet (of niet) van de content en sluit de pagina weer af. Zo nu en dan, als ik er tijd en zin in heb laat ik een reactie achter, maar wel eentje met meer inhoud dan voorheen.

Nu wil ik natuurlijk ook graag dat mensen mijn artikelen lezen. Dit is deels ook waarvoor ik schrijf, want hoefde dat voor mij niet, had ik ook offline kunnen schrijven. Jammer vind ik het dat er weinig reacties komen, terwijl er wel een aantal bezoekers zijn per dag die mijn artikelen lezen. Toen bedacht ik mij dat ik eigenlijk net als mijn bezoekers ben. Ik lees en ga weer. Waarom dan niet even de moeite doen om even een goede, leuke en inhoudelijke comment achter te laten? Al is het alleen maar van “he, ik heb je artikel gelezen en ik vond het …. ”  Terwijl ik dit schrijf heb ik mij ook voorgenomen om weer vaker een reactie achter te laten, want dat is toch leuk om als blogger te ontvangen? Als je zelf iets prettig vindt om te ontvangen, waarom zou je dan zelf niet eerst het aan anderen geven?

Het schrijven van dit artikel is vooral om mensen weer te inspireren om toch ook weer vaker een reactie achter te laten. Niet alleen bij mij, maar vooral juist bij artikelen die je ook echt met liefde leest en daar de schrijver wat waardering voor te geven. Het maakt in mijn ogen het bloggen veel interactiever en leuker.

Hoe vaak laat jij een reactie achter bij een artikel? Is dit loop der jaren ook veranderd?

11 Reacties

 • Amy

  Ik lees zelf geregeld blogposts van anderen, ondanks dat ik het zelf ook heel druk heb. Ik probeer bijna altijd een comment achter te laten om te laten zien dat ik de blogger in kwestie appreciëer. Als blogger zijnde weet ik namelijk hoeveel tijd en moeite er in een blogpost kruipt!

  De enige momenten waarop ik geen comment achterlaat is als het niet mogelijk is om te commenten door een fout in het systeem of een captcha die niet werkt, jammer genoeg gebeurt dat nog vrij vaak!
  Amy onlangs geplaatst…Win € 50 shoptegoed bij DouglasMy Profile

  • Atenga

   Dat herken ik idd ook, dat systemen het lastig maken te reageren, vooral als je via je mobiel wilt reageren. Vaak probeer ik de blogger in kwestie daar wel van op de hoogte te brengen.

 • Julie

  Ik lees erg veel blogs en doe ook mijn best om telkens te reageren. Enkel als ik het geen leuk of interessant artikel vind, ben ik sneller weg. Of natuurlijk wanneer ik in tijdsnood zit. Maar ik merk hetzelfde als jij… Zelf hebben mijn artikels wel wat lezers, maar niet veel reacties en dat vind ik jammer! Daarom probeer ik dus net wel altijd te reageren! 😉
  Julie onlangs geplaatst…Julie | Friday Nails #119 – My Dear ReindeerMy Profile

 • Bianca

  Stiekem maak ik mij er schuldig aan dat ik veel artikelen lees, maar niet vaak een reactie achter laat. Dit komt mede door dat ik bijna alles lees via mijn mobiel, en om dan een wat langere reactie te plaatsen…daar heb ik zelf wat minder geduld voor. Al probeer ik het wel zoveel mogelijk, maar ik wil ook niet meer de hele dag alleen maar online bezig zijn 🙂 Haha bedankt trouwens voor de sluip reclame <3
  Bianca onlangs geplaatst…BEAUTY | ESTÉE LAUDER DOUBLE WEAR NUDE CUSHION STICK RADIANT MAKEUPMy Profile

 • Kool Family

  Als ik niet veel tijd heb, post ik zelf wel vanalles, maar sla ik het lezen van andere blogs snel over.
  Sinds dit jaar ga ik op vaste dagen (maandag, woensdag en vrijdag) bloggen en de andere dagen proberen meer andere verhalen te lezen én te reageren! Ik heb namelijk nu zelf een post afgesloten met een vraag en merk toch dat ik van elke reactie superblij word!
  Veel liefs
  Kris

  • Atenga

   Dat zijn ook mijn dagen dat ik post en zondagen erbij. Ik word ook blij van reacties en daarom vond ik het vreemd van mijzelf dat ik wel de reacties graag heb, maar zelf te weinig reageer.

 • Anne

  Ik lees heel veel blogs van anderen, maar reageer alleen als ik iets nuttigs te zeggen heb. Dat wil niet zeggen dat ik nooit reageer, ik probeer wel met enige regelmaat ergens op te reageren. Heel jammer vind ik het dat er op mijn blog zo weinig reacties zijn, en dat motiveert mij ook extra om wél bij anderen te reageren. En stiekem ook wel in de hoop dat er dan misschien iemand komt die ook bij mij reageert.

  • Atenga

   Ben het met je eens dat een “leuk artikel” reactie idd niet echt inhoud heeft, maar ik denk dat er toch vaak wel wat te zeggen is positief of opbouwende feedback. Ik zal even bij jou kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge