health

Dip tijdens het afvallen.

8162_861316067300876_3882844844797928464_n

Voor iedereen die de strijd is aangegaan met de kilo’s weet het vast en zeker, de dip dag(en) die je soms kunt hebben. Bij mij komen ze gelukkig niet veel voor, maar vorige week had ik wel even een flinke dip dag en toen bedacht ik wat voor mij helpend is om na een dip dag alles weer goed op te pakken.

Voor mij zijn er twee soorten dippen die ik kan hebben tijdens mijn afvalstrijd. Dit is dat mijn lichaam en hoofd een hele dag gaan schreeuwen om eten en het liefste ongezond eten. De andere dip heeft te maken met motivatie van bewegen. Het belangrijkste is dat je een balans in alles vindt en niet altijd mega streng voor jezelf gaat zijn.

Hoewel mijn streven is dat ik elke dag 7 km ga lopen, 10.000 stappen, is het voor mij soms niet haalbaar door drukte of omdat ik een dag even geen zin heb. In plaats van dat ik enorm ga balen van mijzelf, omdat ik het niet heb gehaald en dan ga denken het wordt ook niks, heb ik met mijzelf afgesproken dat ik 4 dagen van de week de 10.000 stappen moet behalen en als de overige 3 dagen zou het wat minder mogen zijn. Op deze manier gun ik mijzelf ook wat ruimte om een dip te hebben. Ik merk dat ik bijna altijd wel een dag in de week heb waarop het mij niet lukt, maar ik soms ook dagen heb ik juist veel meer loop. Ik geniet dus van het gemiddelde van de week en dit zorgt ervoor dat mijn dip helemaal niet zo erg is. Daarnaast is een dag rust soms ook helemaal niet verkeerd!

Ik houd via een app bij wat ik allemaal binnenkrijg aan calorieën. Tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijks nooit tot de 2000 calorieën kom die een vrouw per dag nodig zou hebben kom ik niet snel in een dip waarbij ik hierover heen ga. Toch kan ik wel enorm balen als mijn lichaam om ongezond eten gaat vragen. Ik heb gemerkt dat wanneer ik minder slaap heb gehad mijn drang naar ongezond eten sterker is. Hierin geef ik mijzelf soms ook ruimte om een keer wat meer te eten of iets ongezonder dan normaal. Wanneer jij jezelf toelaat dat je een dip dag mag hebben dan blijven je gedachten over het afvallen vaak ook positief.

Mijzelf kan ik altijd wel weer motiveren om de volgende dag er dan weer volop tegen aan te gaan. Ik merk ook dat ik in de weekenden helemaal geen moeite heb en er altijd goed mee bezig ben. De maandag, dinsdag en woensdag gaan ook goed en als de donderdag komt dan zakt alles een beetje in. Op vrijdags heb ik vaak mijn ‘slechtste’ dag, maar dan denk ik weer aan het weekend en dan denk ik, we gaan er weer volop tegenaan!

Wees niet te streng voor jezelf en gun je, vooral als je langer dan 2 maanden bezig gaat met afvallen, ook om een dip dag te hebben. Want een slechte dag betekent absoluut niet dat je meteen weer alle kilo’s aankomt! Het is juist dat je een balans vindt in je manier van eten en bewegen en de dip dagen zodat ze elkaar goed opvangen.

Heb jij nog tips tegen dip dagen?

onder3

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge