Zijn wie je bent met onzekerheden en zelfvertrouwen.

SAMSUNG CSC

Zelfvertrouwen, eindelijk kan ik zeggen dat ik terug ben bij wie ik ben en wie ik wil zijn. Jezelf verliezen is niet altijd fijn en hoewel het niet leuk is als mensen je erop wijzen dat jij niet meer de persoon was die ze hebben leren kennen, heeft het mij erg goed gedaan dat ik erop werd gewezen. Vandaag praat ik in dit artikel openhartig over mijn onzekerheid en het opbouwen van mijn zelfvertrouwen.

Vroeger:
Volgens mij was ik als kind niet onzeker, ik werd soms een beetje gepest en voelde mij soms wel het “lelijke eendje” bij mijn vriendinnen, maar ik wist prima wat ik wilde en heb mij er nooit echt onzeker over gevoelt. Tijdens mijn pubertijd ging dit niet veel anders. Ik was opstandig, maar op een redelijke rustige manier. Zette mij op school wel wat af, maar niet tot extreme. Dat ik altijd wat anders dacht dan mijn vrienden was wel duidelijk. Ik had altijd wel een wat donkere kant en ik wilde altijd dingen anders dan anders. Zo wilde mijn decaan op de middelbare school dat ik richting PABO zou gaan. Ik wist niet wat ik wel wilde, maar wist  wel wat ik niet wilde. Ik wilde absoluut niet voor de klas later en ik wilde niet naar een school waar mijn klasgenoten ook heen gingen. Ik wilde anders, ik wilde avontuur, maar niet teveel want dan vond ik het te spannend. Ik koos uiteindelijk mijn MBO opleiding middels een lijst, ogen dicht en mijn vinger ergens te stoppen.

20160220_152323

Volwassen worden:
Ik was de jongste thuis en met een zus die alles volgens de regels deed en eentje die alles deed wat god verbood, was het voor mij een gemakkelijke weg tussendoor. Het zorgde er echter wel voor dat ik mijzelf nooit tot de grenzen toeliet. Ik ging nooit erger dan mijn zus zijn en nooit beter dan mijn andere zus. Mijn psycholoog noemde het, onzichtbaar tussendoor leven. Ik kwam nooit in de problemen en heb verder prima genoten van mijn puberteit. Het enige wat ik niet leerde was hoe het was om iets heel verkeerds te doen of juist heel erg goed, altijd tussen de lijnen in. In de 10 jaar ernaar ging ik in Duitsland wonen, samenwonen, werd ik mantelzorger, ging ik op reis, verloor ik mijn zus, ging ik weer op reis, ging ik nieuwe opleiding doen, kwam ik mijzelf behoorlijk tegen, kreeg ik een depressie, studeerde ik af, viel ik bijna 30 kilo af, fietste ik de Alpe D’HuZes, ging ik scheiden en voor het eerst op mijzelf wonen.

Dan ben je ineens 30:
Dan ben je 30 en kom je iemand nieuw in je leven tegen. Iemand die weet wat hij wil in zijn leven en iemand die verantwoordelijk is niet alleen voor zichzelf, maar ook voor twee kids. Terwijl ik verantwoordelijk ben voor alleen mijzelf. Een relatie opbouwen is anders als je 30 bent dan wanneer je 16 bent. Je weet meer van de wereld en je hebt beide een verleden die je heeft gemaakt tot wie je bent. Je kent alleen de relatie die je hebt gehad. Je hebt de negatieve kanten onthouden en weet vooral wat je niet weer wilt. Dit bracht voor mij opnieuw onzekerheden met zich mee. Je denkt wel na over een nieuwe relatie, maar de realiteit is toch altijd anders. In de afgelopen tijd heb ik veel geleerd over hoe ik een relatie ook zie en steeds meer kom ik tot de ontdekking dat het super fijn is als je samen bij elkaar kunt zijn, maar dat je echt je eigen leven ook moet hebben. Elkaar ruimte geven en elkaar proberen de begrijpen in wat er in elkaars leven ook speelt. Jezelf wegcijferen is niet goed (dit heb ik echt moeten leren en inzien dat ik dit deed) maar alleen aan jezelf denken is ook geen optie. Balans zoeken bij jezelf is dan de eerste stap die je zal moeten zetten.

P1110859 (1)

Werken aan jezelf:
Ik heb de afgelopen periode erg aan mijzelf gewerkt. Door te praten met een psycholoog, op een gezond gewicht te komen en ook met mensen om mij heen in gesprek te blijven kan ik zeggen dat ik mijzelf helemaal heb terug gevonden. Natuurlijk gaat alles nog niet alles naar wens. Ik vind het irritant als ik niet begrepen word en heb dan altijd de neiging dingen uit te leggen. Soms is het gewoon zoals het is en hoef je niet uit te leggen of te verantwoorden. Ik ben altijd flexibel geweest en zie nooit ergens veel problemen in en als anderen dat wel doen ga ik soms twijfelen aan mijzelf. Ik ben vooral onzeker in zulke gevallen over mijn eigen kunnen en of ik het wel goed doe. Ik vertrouw mensen eigenlijk altijd, pas als ze hele grote dingen doen die mij of anderen echt schaden trek ik het vertrouwen in twijfel. Iedereen doet zijn dingen voor een reden en ik vind niet dat ik degene ben die daar over mag oordelen. Wel leer ik steeds meer dingen gewoon los te laten en mij daar ook niet te druk om te maken. De basis bij mijzelf voelt momenteel goed en dat is dat ik weet wat ik wil en wie ik ben. Ik vertrouw genoeg in mijn eigen kunnen en durf mijn angsten gemakkelijker onder ogen te komen. Ook ga ik nu uitdagingen aan en kies ik veel vaker voor mijzelf. Door jezelf weer te vertrouwen kun je ook anderen laten zien dat jij het vertrouwen waard bent. Dit kost soms wel tijd en hoe meer jij gaat twijfelen aan jezelf, hoe meer het vertrouwen weer weggaat.

Toekomst:
Nu heb ik gekozen om een nieuw leven ook te beginnen in een nieuwe stad, dit hoort bij mij en is iets waar ik 100% achter sta. Geen verwachtingen van iemand, alleen van mijzelf en dat ik mijn leven ga leiden zoals ik het graag wil. Na mijn verhuizing hoop ik mijn laatste stukje rust ook te vinden en echt helemaal te zijn wie ik ben, zonder de grote onzekerheid en afhankelijkheid van anderen. Uiteindelijk is het fijn als je gelukkig kunt zijn met andere mensen om je heen en in een relatie, maar er is maar een iemand die je echt gelukkig kan maken en dat ben jezelf.

Tot slot:
De afgelopen periode heb ik veel steun gehad van vrienden, mijn familie en van J. Allen hebben mij weten te confronteren, mij lief te hebben en mij gerespecteerd in de keuzes die ik heb gemaakt en daarvoor ben ik ze allemaal dankbaar. Ben niet altijd de gemakkelijkste en heb ik zeker ook de nodige discussies gehad gezien ik soms anders over dingen denk dan anderen, maar tot nu toe hebben ze het allemaal met mij volgehouden dus voor jullie vandaag speciaal een hartje!

onder3

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge