Durf jij nee te zeggen?

no-988481_960_720

Hoe vaak zeg jij “ja” tegen iets waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Heb jij wel eens moeite om “nee” te zeggen, omdat je bang bent dat de ander dan boos op je zal worden? Wat maakt toch dat het soms zo moeilijk is om NEE te zeggen tegen een ander.

Zelf had ik altijd moeite met nee zeggen. Als mij wat gevraagd werd om wat te doen dan zei ik altijd ja. Alleen wanneer ik, in mijn beleving, een geldige reden had zei ik nee. Wat resulteerde dat ik heel vaak in situaties zat waarin ik eigenlijk helemaal niet wilde zitten. Ik wilde helemaal niet in het bestuur van de politiek, ik wilde helemaal niet in mijn vrije ochtend in de kou staan om folders uit te delen voor het goede doel. Ik wilde graag die dag lekker een dagje voor mijzelf, maar toch bevond ik mij in die situaties omdat ik gewoon geen nee durfde te verkopen aan de persoon die het mij vroeg.

directory-973992_960_720

Elke dag zie ik mensen op gesprek in mijn kantoor en allemaal lopen ze tegen dit probleem aan. Ik wil zo graag nee kunnen zeggen. Mijn vraag is waarom doe je dat dan niet? Wat maakt het dat jij geen nee zegt tegen de ander? Vaak hoor je, ik wil ze niet teleurstellen of ik had ook geen excuus om nee te zeggen. De opmerking die ik dan vaak plaats is, Dus je wilt de ander niet teleurstellen, maar jezelf teleurstellen is prima? Jij hebt altijd een excuus nodig om nee te mogen zeggen?

Mensen durven vaak geen nee te zeggen omdat ze bang zijn dat de ander daar van alles over denkt. Gedachten invullen van de ander. Ik deed dit heel veel en de gedachten waren nooit echt positief. Ik dacht nooit dat als ik nee zeg dan vindt de ander het prima en zoekt die wel naar een ander alternatief. Ik dacht altijd als ik nu nee zeg dan komt diegene in de problemen en zal wel denken waarom kan zij niet even ja zeggen dat is mijn probleem opgelost.

motivation-1101844_960_720

Sinds een paar jaar zeg ik vaker nee en ik moet zeggen het voelt gewoon ook echt fijn om eens nee te zeggen. Als mij wat wordt gevraagd denk ik altijd even na of ik het ook echt zou willen wat mij gevraagd wordt. Als ik twijfel of het antwoord is nee dan zeg ik ook nee. Soms zeg ik ook wel dat ik er nog even over na wil denken. Wat mij hierin altijd opvalt is dat het voor mensen vaak ook goed genoeg is wanneer je gewoon nee zegt. Lastiger is het wanneer mensen gaan zeggen, ach kun je toch wel even doen of ik ben er heel erg mee gered als je het doet. Wanneer je gedachten nee was, dit volhouden en zodra de vraag verwijderd is merk je ook hoe goed het voelt om nee te zeggen.

Het is vaak dat de ander moeite heeft om de nee te accepteren. Dit is dan het probleem van de ander en niet van jou. Jij geeft duidelijk en eerlijk aan dat je er geen belang bij hebt door nee te zeggen. Wanneer er gevraagd wordt om uitleg kun je zelf ook bepalen of je deze uitleg wil geven. Ook hierin kun je zelf bepalen wat je wel of niet er mee wilt. Je bent dit de ander niet verschuldigd. Soms vind je het zelf prettig om het uit te leggen of vind je dat de ander ook wel een uitleg mag hebben, maar soms heb je het gevoel dat nee alleen meer dan voldoende is.

Het klinkt zo simpel en eigenlijk is het dat ook, maar je moet even over je eigen gevoel van nee zeggen stappen en het gewoon gaan doen. Probeer het maar eens en je zult zien dat het nog helemaal niet zo moeilijk is om nee te zeggen en jij je er veel prettiger bij voelt als je nee zegt op de momenten dat je het ook echt wilt. Dus ben jij klaar met situaties waarin je niet wilt zitten omdat je geen nee durft te zeggen? Dan vanaf nu gewoon nee zeggen!

Zeg jij gemakkelijk nee?

onder3

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge