Persoonlijk: Eigenschappen en bewondering

Dat je dingen meemaakt in je leven is een gegeven. De een maakt meer mee dan de ander en de een kent net wat meer verdriet in zijn leven, maar uiteindelijk is een ding wat telt en dat is hoe jij je leven verder invult. Vandaag sta ik stil bij de mensen om mij heen en welke eigenschappen ze hebben en welke bewondering ik voor ze heb. 

IMG_20160413_170619

Ik heb best wel wat verdriet, onmacht en zware momenten gekend in mijn leven. Al deze gebeurtenissen hebben mij getekend, maar ook veel gebracht. Ik heb geleerd dat ik sterker ben dan ik dacht, maar ook dat ik veel positiever in elkaar steek dan ik had verwacht. Dat ik heel geduldig ben als ik denk dat het de moeite waard is. Ik geef niet zomaar op en hoewel mijn weg er naar toe soms even traag is, zodra het in mijn hoofd zit ga ik er vol voor.  Het zijn eigenschappen waarvan ik hoop dat mensen ze accepteren dat ze van mij zijn en mij er om kunnen bewonderen dat ik juist deze eigenschappen zo inzet.

Steeds vaker kijk ik soms even naar de mensen die mij dierbaar zijn. Kijk ik ze aan, observeer ik ze en merk ik dat ik wel eens het gevoel van trots ervaar. Dat juist deze mensen in mijn leven zijn en dat ze eigenlijk stuk voor stuk bijzonder en speciaal zijn op hun eigen manier. Gezien ik de privacy van mijn vrienden en familie heel erg respecteer en zij niet kiezen voor een online leven noem ik in het artikel random eigenschappen van ze die ik enorm waardeer en speciaal vind.

people-1082906_960_720

Laat ik beginnen met het papa en mama zijn. Zelf heb ik geen kinderen, die keuze is eigenlijk heel bewust, maar ik kan wel enorm genieten van hoe iedereen in mijn omgeving zijn eigen invulling geeft aan het papa of mama zijn. Ze doen het allemaal anders, wat mij leert dat niemand gelijk is en dat er geen goed of fout is in de manier hoe kinderen wordt groot gebracht, de kinderen groeien elk op hun eigen manier door wat papa en/of mama ze meegeven. Ik vind het echt heel bijzonder om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen in hun eigenschappen door wat ze meekrijgen in het leven. Ook erg bijzonder vind ik het hoe er wordt omgegaan bij gebroken gezinnen en hoe iedereen probeert het voor de kinderen allemaal zo goed en soepel laten verlopen. De kracht die er soms voor nodig is om in het belang van je kinderen op te komen vind ik enorm speciaal om te zien en ik merk dat ik enorme waardering heb voor ze als ze doen wat juist is voor de kinderen en niet voor zichzelf.

woman-1006100_960_720

Doorgaan in het leven na veel tegenslagen, dromen die werden ineen gesmeten, verdriet door verlies en terugkomen van dieptepunten. Het hoofd omhoog houden en blijven kijken naar de mogelijkheden, afsluiting kunnen vinden in wat is gebeurd, vrede kunnen vinden in wat er is gebeurd en vergeven van mensen die je verdriet hebben gedaan. Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel kracht mijn vrienden en familie soms hebben om door te gaan met wat ze hebben meegemaakt. De een weet het op eigen kracht te doen, ander met hulp of juist voor de kinderen. Het maakt mij niet uit, stuk voor stuk ben ik super trots op ze dat ze doorgaan en positief blijven en een enorme wilskracht hebben om zich er door heen te slaan.

Voor zichzelf (en gezin) kiezen en opkomen. Al het andere is dan niet belangrijk en al betekent het dat je soms anderen kwetst, je kiest voor je eigen en waar je verantwoordelijk voor bent en die eigenschap kan ik heel erg waarderen. Het is een eigenschap die ik zelf nog in ontwikkeling heb kan ik zeggen en ik leer van mijn vrienden en familie die deze eigenschap hebben.

13103368_928175047281644_8739962428862464645_n

Hulp durven vragen, deze eigenschap vind ik een hele mooie. Durven te zeggen het lukt mij niet alleen of het zou met hulp gewoon wat fijner zijn. Dit kan hulp zijn van anderen of van professionals, maar de kracht hebben om anderen toe te laten om er zelf ook sterker uit te komen vind ik bijzonder en waarvan ik hoop dat meer mensen dit in hun leven durven te doen. Hulp vragen zie ik als een sterke eigenschap waarin je ook durft je kwetsbaar op te stellen.

Als laatste is het de vriendschap en de liefde die ze mij geven. Mijn band is met iedereen anders en in de afgelopen jaren heb ik geleerd en gevoelt wat het betekent dat er om mij wordt gegeven en dat mensen mij accepteren om wie ik ben. Dat ze mij echt kennen en ook respecteren. Vooral op momenten dat ik niet voor rede vatbaar ben of de momenten dat ik ze om de nek heen klem. Ze weten hun grenzen bij mij aan te geven en ik de mijne bij hun. Eerlijk naar elkaar durven uitspreken hoe je dingen ziet en voelt en dit van elkaar accepteren. Natuurlijk worden er ook wel fouten gemaakt of dat er dingen zijn die niet bij de ander zijn normen en waarden past, maar door elkaar te laten zijn wie ze zijn en geen verwachtingen eraan te verbinden heb ik geleerd dat mijn vrienden en familie stuk voor stuk uniek zijn en op hun eigen manier allemaal erg speciaal en bijzonder zijn.

Voor mijn familie en vrienden, ik ben ontzettend trots op jullie en ik ben dankbaar dat jullie in mijn leven zijn.

onder3

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge