Persoonlijk: Geldzaken en hoe ik dit inzichtelijk kreeg.

Sinds ik op mijzelf woon ben ik ook geheel verantwoordelijk voor mijn eigen geldzaken. Nu heb ik een vaste baan, maar dit is lange tijd niet zo geweest en was mijn inkomen altijd erg wisselend. Daarnaast zat de belastingdienst snel om de hoek toen ik weer een goed betaalde baan kreeg en huur ik particulier. Oftwel flinke kosten en voor mij werd alles behoorlijk onoverzichtelijk. 

Nu na drie jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik alles ook goed inzichtelijk heb weten te krijgen. Ik weet hoe ik mijn schulden af kan betalen en hoe ik maandelijks ook nog kan sparen, zonder dat ik ook echt op houtje moet bijten. Sparen is voor mij nu echt een must, gezien ik graag een huis wil kopen. Maar dat avontuur vertel ik jullie een andere keer. Voor nu geef ik inzicht wat mij heeft geholpen om beter inzicht te krijgen in mijn uitgaven.

Elke maand was ik mij suf aan het rekenen. Hoe zou ik uitkomen en moest ik weer rood staan? Hoe kon ik dat rood staan eigenlijk voorkomen en wat gaf ik eigenlijk allemaal uit? Een grote stressfactor in mijn leven en daar was ik klaar mee. Ik wist ook dat ik met mijn inkomen het prima zou moeten redden allemaal en ik vooral overzicht moest creeeren om rust in mijzelf te vinden.

Ik ben iemand die graag nieuwe dingen doet en soms kost dit geld. Gezien alle stress en narigheid van afgelopen periode vond ik ook wel dat ik dat mocht, maar dit deed ik zonder er echt goed over na te denken. Afgelopen periode was ik dat zat en wilde ik mijn geldzaken eens goed op orde hebben.

Als eerste heb ik mijn bankafschriften bestudeerd. Alle maandelijkse uitgave (vaste lasten) op een rij gezet. Ik besloot dat ik een vast bedrag per maand mocht uitgeven aan boodschappen. Dit pin ik elke maand cash, zodat ik beter inzicht heb in wat ik over heb en uitgeef. Dit werkte voor mij zo goed dat ik andere zaken ook graag op deze manier wilde doen, maar wilde niet alles cash in huis hebben.
Toen besloot ik een extra rekening te openen. Deze rekening is puur voor mij en voor mij om uit te geven aan dingen die ik wil. Zo kreeg ik ineens echt overzicht wat ik per maand eventueel heb te besteden aan leuke dingen voor mijzelf.

Misschien eens goed om het in een overzicht te zetten hoe ik mijn geldzaken verdeel en hoe het voor mij overzichtelijk wordt.

 1. Ik heb twee rekeningen.
  Eentje voor de vaste lasten die ik maandelijks kwijt ben. Hierin verwerk ik ook mijn boodschappen en diesel. De diesel is een gemiddelde dat ik per maand kwijt ben. 
 2. De rekening van vaste lasten.
  maandelijks een vast bedrag en  100 euro extra om de eventuele verschil in Diesel of afschrijvingen die eens per jaar zijn op te vangen. 
 3. Sparen
  Elke maand spaar ik een vast bedrag op de spaarreking, gekoppeld aan mijn vaste lasten rekening.
 4. Vast bedrag voor boodschappen
  Sinds ik een vast bedrag pin en cash mijn boodschappen betaal heb ik veel meer inzicht wat ik eigenlijk uitgeef. Ik wil absoluut niet bezuinigen op eten, maar bewuster kopen was voor mij wel een must. Ik houd soms zelfs een beetje over en dat gaat in mijn potje voor als ik eens extra boodschappen moet halen een andere maand.
 5. Mijn tweede rekening.
  Hier zet ik elke maand het bedrag op wat overblijft nadat de andere rekeningen hun geld hebben gekregen.

Gezien ik niet elke maand hetzelfde inkomen heb betekent het dat het geld wat naar mijn tweede rekening gaat kan verschillen. Het voordeel is voor mij dat ik goed kan zien wat ik over heb die maand. Hierdoor denk ik beter na of ik hetgene, wat ik wil kopen of wil doen, ook het echt waard is. Wat er voor zorgt dat ik minder uit geef  aan aankopen die ik niet echt nodig heb.

Wat leuk is voor mij is dat door dat de schulden worden afbetaald het straks betekent dat ik alleen maar meer geld over ga houden. Dan kan ik kiezen om meer te gaan sparen en eventueel meer op mijn andere rekening te zetten. Mijn vaste lasten kan ik loop der jaar naar beneden halen middels andere keuzes te maken betreft mobiel, tv en eventueel verhuizen.

Voor mij werkt dit echt goed. Door de app op mijn mobiel kan ik ook makkelijk geldovermaken naar de verschillende rekeningen, zo hoef ik maar een pinpas mee en kan ik het meteen weer overmaken naar waar het hoort. Het heeft mij veel rust gegeven.

Hoe ga jij met je geldzaken om? Hoe houd jij het overzichtelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge