Persoonlijk: Ik heb een hekel aan kerst!

De mooie dagen komen er weer aan. Steden worden versiert met lichtjes en etalages worden weer uitbundiger gemaakt. Mensen maken zich klaar voor kerst door hun huis mooi te versieren en in de winkels zie je allerlei verschillende kerstversieringen liggen. De eerste kerstliedjes hoor je alweer op de radio en ook in blogland is iedereen helemaal hyper van alle kerstproducten die uit komen… en ik?

Ik ben het meisje dat niet van kerst houdt. In mijn huis vind je geen kerstboom, geen versierde takken en ook geen artikelen die ook maar iets op kerst dingen lijken. Mij zie je geen kerst etentjes organiseren en ook zie je mij niet vrolijk aan het kerstdiner zitten bij mijn ouders of waar dan ook die dagen. Ik heb ronduit echt een afschuwelijke hekel aan kerst. Zolang ik mij echt kan herinneren is dit al het geval en soms probeer ik te achterhalen waar mijn gevoel voor deze dagen wegkomt.

Elk jaar proberen mijn familieleden kerst toch leuk te maken en elk jaar ga ik ook plichtsgetrouw heen, maar het allerliefste zou ik die dagen gewoon thuis zijn in mijn eigen huis en het behandelen als twee normale dagen. Ik heb de afgelopen jaren kerst op verschillende manieren “gevierd” Hoezo noemen we het eigenlijk vieren?  Voor mij is kerst vooral heel veel negatieve gevoelens en voel ik mij altijd enorm ongemakkelijk.

christmas-1037154_960_720

Vroeger was ons huis met kerst altijd een kerst explosie! Mijn moeder, sorry mam, versierde het huis overvol en zelfs op de ramen zaten rode linten in hokjes met nog net geen sneeuw erop gespoten. Het enige mooie wat er op die dagen in huis hing was een gouden trek bel. Waarom ik juist die mooi vond geen idee, maar die is mij wel goed bijgebleven. Zingende kerstmannen en een trein die onder de boom rondjes reed. Oftewel een explosie van kerst. Overal kaarsjes en hoewel ik die obsessie van alle kaarsjes altijd uitblazen te boven ben gekomen was het gewoon te vol. Toen ik het huis uit ging vertelde ik heel duidelijk dat in mijn huis  geen kerstboom zou komen!! Zo gezegd zo gedaan.

Vorig jaar vierde ik kerst de dag voor kerst en dit moment vond ik heel erg fijn en bijzonder. Dat het dit jaar niet meer zal zijn is duidelijk en het heeft mij wederom erg duidelijk gemaakt dat kerst gewoon niet mijn ding is. Ik haat het om heel open en eerlijk te zijn. Dat ik dit ook zo open benoem vinden mensen vaak raar. Want kerst is zo leuk en al die gezelligheid etc… Voor mij niet! In mijn hele leven kan ik maar twee kerstavonden terughalen die voor mij echt bijzonder waren en dat had meer te maken met het moment dan dat het specifiek met kerst had te maken.

Dit jaar zal het helaas financieel niet lukken, maar voor de toekomst ga ik zeker zorgen dat ik rond de kerst ook niet thuis ben, want als je gewoon ergens anders bent en je lekker op jezelf bent word je niet op die dagen geconfronteerd met het feit dat je gezellig hoort te zijn en dat je het leuk moet hebben, maar kan ik gewoon lekker mijn eigen ding gaan doen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het mooi als mensen zoveel plezier uit kerst halen en dat ze er echt gelukkig van worden! Zeker ook lekker blijven, maar voor mij is het gewoon niks en doe ik er dan ook zo min mogelijk aan mee.

Ben ik eigenlijk de enige die een hekel aan kerst heeft?

Liefs

3 Comments

 • Corrien

  Je bent niet de enige, ook ik heb de pest aan kerst! wij hadden in mijn kindertijd een kleine familie en niet iedereen kon even goed met elkaar opschieten. Met kerst was de spanning dan ook altijd te snijden. Er zijn geen leuke jeugdherinneringen in ieder geval. Daarnaast kwamen later de verplichte nummers met de schoonfamilie en na de scheiding de kinderloze feestdagen. Wat mij betreft zoeken we een andere maand voor december. Okkeluari bijvoorbeeld. Een maandje langer herfst lijkt mij heerlijk!

 • Mathieu

  Hallo Atenga,

  Ik denk er precies hetzelfde over.
  De kerstdagen kunnen me gestolen worden.
  Die verplichte dagen en leuk en gezellig doen, want het is kerst.
  Gelukkig zijn ze
  voor dit jaar weer bijna zo goed als voorbij.

  Alvast fijne jaarwisseling en vriendelijke groet,

  Mathieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge