Kerst; ik ga mijn principes opzij zetten.

Dat dit moment ooit eens zou komen is voor mij wel erg bijzonder. Elk jaar wijd ik wel een artikel aan kerst. Niet zo eentje die je misschien verwacht, maar over het feit dat ik geen kerst vier. Dat ik geen kerstboom heb en ik ook niet “gezellig” ga doen met familie. Dit jaar zet ik mijn kerst principes opzij en ga ik mij, zonder teveel te klagen, onderdompelen in de kerstmodus.

Nu vraag jij je misschien af waarom ik mijn kerst principes op zij ga zetten. Ik was mijn oude artikelen aan het terug lezen en wat mij opviel in het artikel van 2018 was hoe moe ik eruit zag. Het artikel was oprecht en zo voelt het voor mij nog steeds. Maar er is heel wat veranderd sinds vorig jaar. Ik ben opener, ik woon in Duitsland en ik ben verliefd geworden op iemand die, samen met zijn familie, kerst helemaal geweldig vindt. Misschien druk ik het eigenlijk nog zacht uit.

In 2016 schreef ik een heel erg open artikel over het feit dat ik echt een hekel had aan kerst. Ik schreef daar ook over het feit dat ik twee bijzondere momenten kon herinneren die ik had gehad met kerst. Dit zette mij aan het denken. Wat als ik dit jaar mijn, ik vier geen kerst, principe overboord zou doen? Wat zou het mij dan op kunnen leveren? Mooie momenten? Mijn vriend gelukkig zien met alles wat kerst hem brengt?

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay 

Dat maakte dat ik samen met hem in gesprek ging. Van geen kerstspullen in huis naar een compromis. Ik wilde geen bonte rood/goud/bonte gedoe, maar wel een boom. Rustig ingericht, ook de versieringen elders in huis mochten dit jaar, maar alles werd wel door mij gekeurd. Misschien erg, maar je moet echt nagaan dat ik hierin ongelooflijke stappen zet.

Dan is het 12 november. Wij verkopen onze eigen kerstbomen, staan bij ons op het land. Dus de eerste keus en dat betekent dat we al vroeg de boom in huis hebben. Eerst zonder iets erin. De katten moeten eerst ook maar even laten zien dat ze er vanaf konden blijven. 17 november heb ik eindelijk de kerstversiering gevonden voor in de boom. Oud roze met goud en hout tinten. Rust en luxe.

Dit jaar heeft mijn vriend ook vrij van werken. Wat betekent dat we samen met de familie ook kerst gaan vieren. Nu ben ik wel van het principe dat als we het bij de ene familie doen, we ook naar mijn familie gaan. Dus we hebben afgesproken om een dag kerst te spenderen met familie en de andere kerstdag vooral voor ons zelf te houden. Volgend jaar is mijn vriend weer aan het werk met kerst en kan ik weer genieten van mijn eigen dagen zonder verplichtingen.

Soms moet je eens wat anders proberen en misschien wat minder tegen sputteren. Ik doe mijn best, maar beloof niet dat ik ooit helemaal van kerst ga houden.

2 Comments

 • mem

  dat kerst gebeuren heeft je je hele leven al dwars gezeten.
  Als het even kon blies je alle kaarsjes weer uit nadat ik ze aan had gedaan.
  Zelfs de kleine cadeuatjes in de boom konden je niet verleiden.
  In je pubertijd heb ik zelfs zwarte en witte kersballen gekocht om het jouw maar naar je zin te maken.
  Ook het kerst diner vond je niks aan.
  Gelukkig denk je er nu een beetje anders over.
  Hopelijk komt het nog wel goed met zo’n kerstfamilie om je heen.
  Prettige kersdagen heit en mem.

 • Attie Vellinga

  Goedzo soms is het goed om je principes opzij te zetten en open te staan voor andere dingen en een andere kijk op dingen te krijgen. Ik hoop dat je een fijne kerst hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge