Na jaren zonder anticonceptie.

In februari 2015 liet ik mijn Mirena spiraal plaatsen. Nu bijna 5 jaar later heb ik hem in mei 2019 laten verwijderen. Dit omdat ik hem er graag in Nederland wilde laten verwijderen, maar ook om mijn lijf na al die jaren van anticonceptie zijn natuurlijke beloop weer te geven.

Vanaf mijn 14e gebruik ik al anticonceptie. Niet omdat ik op die leeftijd al seksueel actief was, maar gezien de pijn en kwaaltjes die mijn ongesteldheid met zich meebracht. Hevige rugpijn, krampen en migraine waren maandelijkse struggles die ik onderging. Mijn ouders hadden dit met mijn zus ook meegemaakt en vonden het daardoor geen probleem dat ik aan de pil ging. Deze heb ik jaren geslikt, maar als ik daar op terug kijk was dat absoluut niet de juiste anticonceptie voor mij.

De pil was mijn eerste anticonceptie. Na ongeveer 9 jaar besloot ik ermee te stoppen. Ondertussen seksueel actief, maar in overleg, gebruikten we condooms. De periode zonder anticonceptie in mijn lijf merkte ik dat ik rustiger werd. Dit heb ik een aantal jaar gedaan, maar de pijnen werden weer heviger en na mijn scheiding besloot ik dat ik iets anders wilde. Na veel research koos ik voor de Mirena spiraal. Het plaatsen was even pijnlijk en mijn lijf heeft wel een aantal moeten wennen. Daarna was het prima en merkte ik vooral dat mijn hoofdpijnen uitbleven.

Nu was het tijd om hem weer te verwijderen en dan is er opnieuw een keus. Ga ik hem opnieuw laten plaatsen of willen we wat anders? Gezien we samen een leven aan het opbouwen zijn en we samen hebben uitgesproken een kinderwens te hebben besloot ik te stoppen met anticonceptie in de vorm van de pil of spiraal.

De eerste tijd wilde ik mijn lichaam de tijd geven om te wennen en dit was ook echt nodig. Ik voelde letterlijk mijn hormonen alle kanten opgaan. Ik was een onstabiel projectiel met mijn emoties en gevoelens. Letterlijk voelde ik de hormonen door mijn lijf gieren. Dit vond ik behoorlijk lastig. Na 3 maanden is mijn lijf eindelijk rustiger geworden. Voor ons ook tijd om de laatste vorm van anticonceptie (condooms) te laten gaan.

Alles naturel laten en het zijn beloop geven. Dit was de eerste maand behoorlijk spannend en weer ging mijn lichaam allerlei symptomen aangeven, waardoor ik er behoorlijk vanaf was. Voor mij hoefde het even niet meer. Ik wilde weer rust en stabiliteit in mijn lijf. Na bijna 5 maanden heb ik die rust weer terug. De ongesteldheid gaat nu eigenlijk pijnloos en dat is wel een verademing.

Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd naar jullie ervaringen van anticonceptie en wat jij als voor/nadeel ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge