Gastartikel: Wat je nog niet wist van een buitenkeuken

Bij mooi weer houden we van een lekkere barbecue. De meesten van ons kunnen zich dan ook prima redden met wat vlees en briketten. Desalniettemin is er nog veel wat we niet weten over de buitenkeuken. Daarom geven we je hier wat tips ’n tricks die het barbecueën nog lekkerder en eenvoudiger maken.

 

Indirecte grilmethode
In Nederland zijn we gewend om het vlees direct boven de kolen te grillen. Deze methode, de directe methode, is perfect voor het grillen van kleine, dunne stukken vlees die niet langer dan 25 minuten nodig hebben. Wil je echter grotere stukken vlees grillen, die een lange bereidingstijd nodig hebben, dan kun je  beter grillen volgens de indirecte grilmethode. Dat werkt als volgt: schuif de briketten aan weerskanten van de ketel op een hoop en steek beide hopen aan met aanmaakblokjes. Leg vervolgens het vlees tussen de twee brikettenhopen en sluit de deksel van de barbecue. Deze methode laat de hitte om het vlees heen circuleren,  wat zorgt voor een mooi gelijkmatige garing. Gebruik je een gasbarbecue? Dan kun je de methode ook toepassen door alleen de buitenste branders te ontsteken.

2

Gebruik barbecue rubs
Niets is zo belangrijk voor een goed stuk vlees als de specerijen en kruiden die je hebt gebruikt om het vlees op smaak te brengen. Voor een ware smaaksensatie kun je gebruik maken van veel verschillende barbecue rubs. Door deze mensgels van kruiden en specerijen stevig in het vlees te wrijven, geef je het vlees een flinke flavour boost. Naast vlees kun je er ook vis of groenten mee bereiden. De rubs kunnen zowel voor als na bereiding worden aangebracht en gaan prima samen met een lekkere barbecuesaus.

 

Gesloten deksel
In tegenstelling tot wat velen denken, is het beter om de deksel van de barbecue gesloten te houden. Hierdoor blijft de warmte namelijk beter in de barbecue, wat de bereidingstijd verkort. Verder voorkom je zo dat het vlees uitdroogt en wordt de rookoverlast tot een minimum beperkt. Haal de deksel dus alleen van de barbecue als je het vlees moet omdraaien of moet insmeren met een marinade.

1

Gezond barbecueën
Een gezonde voeding vinden we tegenwoordig steeds belangrijker. Je zal het misschien niet verwachten, maar ook met een barbecue kan er een gezonde maaltijd op tafel worden gezet. Eigenlijk is barbecueën an sich al een gezonde kookmethode, aangezien de ingrediënten bereid worden zonder extra vet of olie. Gril daarnaast zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en vis in plaats van vlees om je barbecue nog gezonder te maken. Gaat er toch wat vlees op de barbecue? Zorg dan voor mager vlees en snijd eventuele overtollige vetrandjes weg.

Hebben jullie dit seizoen de BBQ al aangehad?

  • zie disclaimer voor dit artikel

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge