Steeds vaker merk ik dat ik niet goed ga op grote en plotselinge veranderingen. Dit kan zijn op werkvlak, maar zoals ik nu ervaar ook op persoonlijk vlak. In het verleden heb ik best wel grote keuzes gemaakt en doordat ik mij er op voor kan bereiden lukt het mij ook om te gaan met veranderingen.

Echter grote veranderingen waar over nagedacht is, is wel echt wat anders voor mij dan snelle en veranderingen waar ik geen grip op heb. Momenteel lig ik nog steeds in het ziekenhuis en vandaag merkte ik weer hoe slecht ik op veranderingen ga. Voorbeeld: Vanmorgen om 11 uur werd mij gemeld dat ik meteen naar de oogarts moest. Geen uitleg waarom etc. Dit gebeurd de afgelopen dagen wel veel. Ze gaan er nu eenmaal vanuit dat ik al jaren rondloop met diabetes en ik weet wat ik moet doen. Als ik dan boven kom hoor ik dat ik van kamer moet veranderen. Ik zat zo fijn op de kamer met mijn 79 jarige buurvrouw die heel veel sliep.
Toen was het dus naar een andere kamer, waar ik weer nieuwe buurvrouw zou krijgen. Zij was niet aanwezig en weet ik dus niet wat ik moet verwachten. Dat laatste is denk ik voor mij het belangrijkste. Als ik niet weet wat ik kan verwachten gaan mijn stresslevels omhoog. Op dit punt juist moet ik al deze stresspieken voorkomen. Nu zijn we 2 uren verder en heb ik mijn nieuwe buurvrouw ontmoet. Een jonge vrouw die al 31 jaar diabetes heeft en als een spring in het veld vertelde hoe goed het hier is. Daar kwamen mijn tranen. Mijn beleving is zo anders en als ze hoort dat ik nog maar 3 weken met de diagnose rondloop begrijpt ze mijn reactie volkomen.
Zulke situaties waarin soms dingen snel veranderen zullen altijd blijven, maar toch heb ik een paar tips die mij hierin rust kunnen bieden.

Tip 1: Neem je tijd.
Denk voor mij de belangrijkste. Het mag mij dan overvallen, maar zodra er ruimte is dan is het zo belangrijk even de tijd te nemen. Oke wat is er nu gebeurd, waarom vind ik dit zo spannend/vervelend en wat heb ik nu nodig? Stilstaan en jezelf even dat moment gunnen om je mindset erin te sturen.
Tip 2: Je mag er op terug komen.
Wanneer iets je overvalt en je hebt niet meteen een reactie klaar, wees dan niet bang dit alsnog te doen. Je kan aangeven dat je het vervelend vond dat iemand zo onverwacht jouw situatie veranderde. Of dat je soms even wat meer tijd nodig hebt om er aan te wennen.
Tip 3: Het is vaak tijdelijk.
De stress die je ervaart bij zulke veranderingen is vaak maar van tijdelijke duur. Je lijf kan dat prima aan. Daarnaast weet ik ook in mij geval dat ik door de zwangerschapshormonen overal nog heftiger op reageer dan ik normaal gesproken doe.
Tip 4: Je mag veranderingen onprettig vinden.
Je kan twee dingen doen, je kan op tegen jezelf zeggen dat jij je niet zo moet aanstellen en het wel goed komt. Of je kan zeggen, je mag het even onprettig ervaren. Het is ook niet altijd leuk als er plotseling iets veranderd. Het toelaten van de emotie en/of het gevoel zorgt er vaak voor dat het stressgevoel sneller zakt.
Tip 5: Wees gewoon jezelf.
Deze laatste vind ik altijd lastig. Ik weet dat sommige mensen snel oordelen over zaken die zij niet kennen of anders ervaren. Daarvan heb ik geleerd gewoon mijzelf te blijven met mijn gevoelens en emoties. Ik ken de angst niet om het te laten zien. Daarom wees gewoon jezelf. Je komt er snel genoeg achter wie er ook voor je is of wie het gewoon niet zo goed begrijpt.
Heb jij nog tips?
Liefs Agneta
Ik hêb geen tips maar wel een grote herkenning in jou verhaal dat het lastig is om met veranderingen om te gaan en helemaal degenen die plotseling komen. Ikzelf heb veel last van heimwee en ook daardoor vind ik het moeilijk om met veranderingen om te gaan.