Vriendschap is een illusie..

Soms heb je van die onderwerpen die in je hoofd blijven rondspoken. Zo blijft bij mij veelal de gedachte ronddwalen dat vriendschap een illusie is. Natuurlijk zal dit niet voor een ieder zo gelden, maar vandaag deel ik mijn blik op vriendschappen en hoe ik die ervaar en heb ervaren loop der jaren.

Vriendschap is een illusie… 

Fantasie, dat had ik als kind al veel en nu ik ouder word is de fantasie er nog wel, maar heb ik ook een dosis realiteit gekregen. Waar ik vroeger altijd dacht dat vriendschappen voor het leven waren. Ondertussen weet ik wel beter. Sommige mensen komen in je leven en hebben een grote invloed op jou als persoon. Zo ook bij mij. Sommige hebben mij meer gegeven dan ik had kunnen denken, anderen gaven mij iets wat ik liever niet had willen hebben. Van elke vriendschap heb ik wat geleerd, maar wat ik ook heb geleerd, is het feit dat vriendschappen vaak niet blijvend zijn.

Soms ligt het aan mij, ik ben niet altijd de beste in onderhoud van vriendschappen. Ik verlies mij vaak in de waan van de dag. Daarnaast ben ik gescheiden, verhuisd en vond ik nieuwe liefde. Daarbij een baan die veel tijd in beslag neemt. Toch was ik altijd bereid tijd te maken voor de vriendschappen die ik had. Met enige regelmaat stelde ik uitjes voor of ging ik spontaan even langs, maar wanneer dit niet van de andere kant wordt beantwoord voelde het vaak als trekken aan een dood paard. Dit heeft loop der jaren gezorgd voor wat momenten dat ik er erg ongelukkig over was. Ik miste mijn vrienden en ik voelde mij met enig regelmaat alleen.

Some people come in your life as blessings, others come in your life as lessons

Nieuwe vriendschappen opbouwen kost mij erg veel energie. Vragen zoals; waar steek ik mijn energie in? Is dit wederzijds? kwamen vaak bij mij op. Gelukkig vond ik mensen die dit begrepen en mij lieten zien dat vriendschap op verschillende manieren invulling kan hebben. Ik heb dan ook geen vrienden die ik regelmatig zie. Sommige bijna nooit en toch weet ik dat ik altijd bij ze terecht zou kunnen. Anderen wonen ver weg en is het niet altijd makkelijk om er heen te gaan.

Het gevoel van eenzaamheid is soms nog aanwezig, al heb ik grotendeels mijzelf geleerd ook alleen te zijn en daar gelukkig mee te zijn. Natuurlijk heb ik een vriend in mijn liefde, maar soms wil ik graag die liefde die ik voel delen met anderen. Als ik hem zie en zie hoe hij met zijn vrienden omgaat dan zie ik dat wat ik al een hele tijd mis. De meeste van mijn oude vrienden hebben nog nooit kennis gemaakt met mijn vriend, terwijl ik zijn vrienden steeds beter leer kennen. Dat doet soms wel pijn. Het feit dat oude vrienden niet mee gaan in mijn nieuwe wereld, waarin ik vooral gelukkig ben.

Dus soms voelt het voor mij vaak alsof vriendschap een illusie is, een bubbel waarin je soms samen met iemand bent, maar vooral een bubbel waarin je alleen het leven maakt zoals jij het zou willen.

Misschien is het voor jou anders en heb je mooie hechte vriendschappen en dat is alleen maar super fijn! Ik wilde vandaag mijn hersenspinsel betreft vriendschappen delen.

 

2 Comments

 • Anita te Gussinklo

  Ja Vriendschap is een illusie, Het Goede doel zong het al, (Prachtig liedje trouwens)

  Herkenbaar stuk wat je geschreven hebt, vooral dat stukje als het van een kant moet komen.
  Ik heb dit helaas ook zelf meegemaakt. Als ik iets voorstelde om te gaan doen hadden we altijd wel een gezellige tijd maar van haar kant kwam gewoon nooit iets. Op een gegeven moment houd dat wel op ja.
  Verder ben ik ook wel eens uit elkaar gegroeid met een vriendin.
  Vanaf de lagere school dikke vriendinnen, maar toen we tegen de 20 liepen bleken we toch wel hele andere interesses te hebben.
  Of de vriendjes klikten niet zo met elkaar.

  Wanneer er in je leven dingen als een nieuwe baan, woonplaats, kindjes, andere mensen of interesses komen kijken, kan het best zo lopen dat jullie gedeelde horizon ineens verandert. Mensen veranderen, en logischerwijs vriendschappen ook.
  Hoe meer jullie verschillen in levensfase, werkgebied, opleidingsniveau, woonomgeving of interesses, hoe lastiger het vaak is om de vriendschap staande te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge