Wanneer je 30 kilo aankomt!

Ik denk dat dit artikel misschien wel een van mijn kwetsbaarste zal zijn op dit moment. Zoals jullie misschien al beetje gemerkt hebben aan de afgelopen artikelen is dat ik veel oude foto’s heb gebruikt. Dit is niet zonder reden. Ik wil jullie graag meenemen naar mijn reis van overgewicht, afvallen en weer terug bij af zijn.

De afgelopen periode lees ik veel op social media over body positivity. Iets waar altijd met gemengde gevoelens naar kijk. Aan de ene kant vind ik het fantastisch om te zien hoe gelukkig mensen met zichzelf kunnen zijn, in welke vormen ze dan ook zitten. Vanuit die kant juich ik absoluut het stimuleren van body positivity toe. De andere kant is dat ik absoluut niet zo naar mijn eigen lichaam kan en wil kijken. Dit omdat ik weet dat ik mijzelf gewoon echt prettiger en mooier vind als ik wat slanker ben. Wel ben ik iemand die heel realistisch naar zichzelf kan kijken en besef mij ook dat ik nooit dat hele slanke lijf zal behalen. Het is ook zeker geen streven die ik wil behalen.

2016 vs 2011

Vanaf mijn tienerjaren ben ik altijd stevig geweest. Ik weet dan ook niet beter dan een lichaam te hebben dat vol is. Een buikje is ook zeker iets wat ik nog nooit anders heb gezien. Grote borsten die ik mee heb gekregen van mijn ouders en een brede schouderpartij met lekkere stevige armen horen nu eenmaal bij mijn bouw. Prima, hier kan ik echt wel mee omgaan.

In 2014 kreeg ik een depressie en ik denk dat het toen ook de eerste keer dat ik echt besefte dat ik niet meer alleen stevig was, maar ook gewoon kampte met flink overgewicht. Door mijn depressie en de onmacht die ik toen voelde ben ik van ellende gaan hardlopen. Overmatig sporten en ontwikkelde ik een zeer ongezonde levensstijl. Resultaat was echter wel dat ik bijna 30 kilo verloor. Van 110 kilo naar 78 kilo. Ik was trots op wat ik had bereikt, maar helemaal niet op de manier hoe dat is verlopen.

2017, voor mijn burn-out, toen ik mijn lichaam kon accepteren.

In 2016 zat ik in een waardeloze relatie, eentje waar we het verder niet over gaan hebben, maar eentje die mij enorm onzeker maakte. Ik deed (te) veel om het tot een goed einde te brengen en hierbij was eigenlijk een soort van eis dat ik weer ging afvallen. Ik was denk ik weer zo’n 10 kilo aangekomen in die periode. Met veel wandelen, hoofd leegmaken en gezonder eten lukte het mij weer om 6 kilo kwijt te raken. De reden was echter niet goed en hoewel ik een tijd stabiel was in gewicht, was ik absoluut niet gelukkig.

Daarna ging ik met een personal trainer aan de slag. Dit voelde echt super goed, tot ik tegen een burn-out aan zat en ik het geestelijk en fysiek niet meer aan kon. Ik moest rust nemen en nu echt aan mijn innerlijke zelf denken.

Wanneer het leven zo gezellig is, vergeet je soms alles om je heen en ons geval ook dat we een fijne aanleg hebben om snel zwaar te worden.

Daar leerde ik in 2018 mijn huidige vriend kennen. Hij, die zelf ook jaren kampte met behoorlijk overgewicht, had zichzelf helemaal getransformeerd. Iemand die mij begreep in mijn struggels van overgewicht. Toen we elkaar leerden kennen waren we beide erg content met ons gewicht. Ik stond eigenlijk nooit meer op de weegschaal, maar ik denk dat ik de rond de 85 kilo zat in die periode. Toen gebeurde het. Ik was verliefd, wij waren verliefd. We gingen uit eten, genoten van lekker eten en vooral heel veel ijsjes. In april realiseerden wij ons beide dat we toch echt flink waren aangekomen. Iets waar we beide in ons verliefde wereld gewoon niet op hebben gelet. We besloten samen er aan te gaan werken.

De eerste stap die we beide moesten gaan doen was toch echt op de weegschaal gaan staan. De cijfers logen er niet om. 105,8 kilo!! Ik was letterlijk helemaal terug bij af. Ik voelde een enorme lading van verdriet. gelukkig stond er iemand voor mij klaar die het 100% begreep hoe ik mij nu voelde. Tijd om er verandering in te brengen en daar zijn we in juni 2019 mee gestart.

Op het moment van schrijven ben ik ondertussen 6 kilo kwijt. Het gaat mij zeker niet snel genoeg, maar dit keer wil ik het wel verantwoord doen en dat wanneer ik het kwijt ben er ook voor eens altijd vanaf ben. Momenteel heb ik alleen mijn voeding aangepast. Daarnaast ga ik na onze eerste vakantie starten om het hardlopen weer op te pakken. Alles ligt klaar. Heb nieuwe hardloopschoenen, mijn koptelefoon met mijn trainingsprogramma is opgeladen en het zal mij zeker lukken mij in mijn sportkleding te wurmen.

Bij de start woog ik 105,8 kilo. Na 2 maanden is er 5,8 kilo verloren… Wanneer ik op deze voet doorga ben ik over jaar daar waar ik wil zijn.

Waarom ik dit vandaag met jullie deel? Omdat ik jullie mijn leven wil laten zien en ook waar ik momenteel het meeste mee rond loop. Dat hoewel ik best wel gelukkig en in balans ben, mijn lijf dat nog niet is. Ook wil ik ergens het taboe wat doorbreken dat wanneer je dikker bent je hier niet over mag spreken. Ik wil naar mijzelf kunnen kijken, ook met dit volle gewicht en kunnen denken je bent echt nog steeds een mooi mens en je zal ook dit laatste stuk voor je balans gaan behalen.

4 Comments

 • Anne

  Wat ontzettend knap dat je dit deelt! Als iemand die ook al jaren aan het jojo-en is en niet tevreden kan zijn met haar lichaam voelt dit als een enorm herkenbaar verhaal. Ik probeer nu ook (weer) af te vallen, omdat ik volgend jaar ga trouwen en me wel mooi wil voelen in mijn jurk. Maar het blijft enorm moeilijk en frustrerend af en toe. Heel veel succes, super knap dat je al 6 kilo kwijt bent! Ga zo door 🙂
  Anne onlangs geplaatst…Trouwen op eigen locatie, waar moet je aan denken?My Profile

  • Cornelia

   Wat ontzettend dapper en mooi geschreven!
   Ook fijn dat je nu samen bent…en dat wij jou mogen leren kennen..
   En dat jullie dit sameb doen..
   Jullie zijn een leuk stel en hoop dat dat zo blijft!
   Geniet van elkaar en het leven..
   En jullie zijn goed bezig.

   Lieve groetjes cornelia

 • Cornelia

  Wat ontzettend dapper en mooi geschreven!
  Ook fijn dat je nu samen bent…en dat wij jou mogen leren kennen..
  En dat jullie dit sameb doen..
  Jullie zijn een leuk stel en hoop dat dat zo blijft!
  Geniet van elkaar en het leven..
  En jullie zijn goed bezig.

  Lieve groetjes cornelia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge