Wonen en leven in Duitsland

Sinds juni 2019 woon ik in Duitsland op een grote oude boerderij samen met mijn vriend. In 2018 ontmoette ik mijn vriend en na een jaar samen heen en weer te pendelen besloot ik te emigreren. Waar sommige mensen het een grote stap noemen, voelde het voor mij vooral als de beste keuze die ik in lange tijd heb kunnen maken.

Duitsland heeft zo zijn voor en nadelen, maar onze woonplek biedt alles wat bij mij past. Waar ik zonder, dat ik het eigenlijk echt wist, helemaal tot rust kom en mijn innerlijke zelf enorm gestreeld wordt. Sinds een tijd weet ik dat ik een introvert persoonlijkheid heb. Dit betekent dat ik na drukke en sociale gelegenheden echt tijd moet nemen om op te laden. Deze plek geeft zoveel rust en kan ik echt helemaal tot mijzelf komen.

Welcome to our farm


Nu wil ik niet zeggen dat hier alles perfect is! De boerderij heeft echt zijn charme en houd ik echt van het oude wat het laat zien. Voor ik samen ging wonen hebben we een goed gesprek gehad over wat ik nodig had in huis. Hoewel we nog flink gaan verbouwen binnen, hebben we besloten sommige kamers, ook al is dat voor tijdelijk, dusdanig op te knappen en rustig te maken zodat ik ook rust kan vinden in huis. Samen met mijn spulletjes in huis loop ik hier echt happy rond.

Een andere grote keus die ik heb moeten maken is rondom mijn werk. Waar ik van mijzelf weet dat ik niet goed over veranderingen kan en ik mijn werk echt heel fijn vind, heb ik besloten geen andere baan te zoeken. Wat voor mij betekent dat ik 2 uren heen en 2 uren terug moet rijden voor ik op mijn bestemming ben. Ook ben ik realistisch en wist ik dat ik dit niet 4 dagen ging volhouden. In overleg met mijn werkgever kon ik wat minder uren gaan werken en ben ik nu 3 dagen onderweg naar mijn werk en kan ik klein deel thuis werken.

When i need the peace in my lifeEconomisch gezien heeft Duitsland absoluut voordelen. Zo betaal ik echt bijna niks voor mijn wegenbelasting en zijn vooral verzorgingsproducten stukken goedkoper. De supermarkten zijn lekker groot en ik vind het heerlijk erin rond te lopen. Een goede pizza haal je hier voor de helft van de prijs en ook de dieselprijzen zijn meestal stuk aangenamer dan in Nederland. Dan wil ik het niet eens hebben over de huizenprijzen hier ter vergelijking met Nederland.

Wat wel erg opvallend is aan Duitsland is dat het land heel erg achterloopt op Nederland. Zo kennen ze de digitalisering niet zoals wij die kennen en kost alles hier enorm veel tijd om iets voor elkaar te krijgen. Pinnen is in kleine winkels helemaal geen optie en heb je altijd cash geld nodig om dingen te kunnen betalen. Opvallend vind ik ook hoe “ouderwets’ de Duitsers hun huizen hebben ingericht. Niet alleen in de huizen, maar ook de openbare gebouwen kunnen naar mijn inziens wel een flinke update krijgen.

Our guests


Maar wat ik er ook van vind, ik heb de keus gemaakt om hier te gaan wonen. Hierdoor wil ik mij ook zoveel mogelijk aanpassen bij de gebruiken hier. Daarnaast wil ik op korte termijn op Duitse les. Gelukkig versta ik het meeste wel en helpen de buren mij enorm om het ook onder de knie te krijgen.

Met alle voor en nadelen, ik ben gelukkig hier en het leven samen met mijn vriend is een die ik met volle liefde aan wil gaan.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge